הגב התחתון הוא אזור גוף שכשמדברים עליו, זה תמיד יהיה בהקשר של עומס או כאב. וזה בעצם די הגיוני כשמדובר באחד מאזורי הגוף העמוסים והפגיעים ביותר. למעשה אם תקלידו בשורת החיפוש בגוגל את צמד המילים "גב תחתון", תקבלו תוצאות שהכותרת שלהן ברובן תהיה "כאבי גב תחתון". זה יכול להעיד בין היתר על כמה אנשים סובלים מהגב וגם על כמה אנשים מחפשים פתרונות לסבל הזה בדמות של מוצרים ושירותים או בדמות של פרוצדורות רפואיות במקרים פחות קלים.
אחד המוצרים שהשימוש בהם נפוץ מאד הוא חגורת גב. זוהי חגורה קלה ופשוטה לשימוש, הנכרכת סביב האגן והגב התחתון במטרה לייצב את עמוד השדרה, למנוע ממנו תנועות שעלולות להזיק לו וכן להפיג עומסים וכאבים. המגוון של סוגי החגורות רחב הן בהיבט של התאמתן למידותיו של אדם, והן בהיבט של התאמתן למטרה שלשמה אדם צריך חגורת גב. לדוגמה, אדם שעבר ניתוח בעמוד השידרה יצטרך חגורה נוקשה יותר מאדם שרק רוצה לשמור על היציבה ועל הגב שלו בכדי למנוע פגיעות.
אתחיל דווקא מהסוף. לא קיימת תמימות דעים לגבי מידת יעילותה של חגורת הגב, והמחקרים בנושא אינם חד משמעיים. יחד עם זאת, בכדי להתמודד עם שאלת היעילות יש להביא בחשבון מספר נתונים כגון, האם השימוש בחגורה הינו חלק מתהליך טיפולי כולל, מהי מטרת השימוש בחגורה, העיתוי ומשך הזמן של השימוש בה, ועוד. באופן כללי ניתן לומר שחגורת הגב היא כלי נוסף בין כלים רבים שנועדו לטיפול בגב, וששימוש מושכל בה יכול לסייע להתמודדות טובה יותר עם הגב או לפחות לספק תחושה טובה שהגב מוחזק ומטופל.
שימושים בחגורה במצבים שונים
פרוצדורות רפואיות
המקרה הבולט ביותר שבו לכאורה נדרש שימוש בחגורה לגב התחתון, הוא לאחר ניתוח בעמוד השדרה. כתבתי "לכאורה", מכיוון שבאופן טבעי אנחנו נוטים לחשוב שלאחר ניתוח כזה נדרשת הגבלת תנועה בכדי לתת לגוף להתאושש מהניתוח וגם בכדי למנוע נזק בעקבות תנועה לא זהירה. בפרקטיקה, לא תמיד הרופאים ממליצים ללבוש חגורת גב לאחר ניתוח. פעמים רבות זה תלוי בגישה של הרופא המנתח, אבל גם באופיו של הניתוח ובנתונים הרפואיים של המטופל. שתי מטופלות שלי שעברו בשנתיים האחרונות ניתוחי עמוד שידרה (האחת שבר דחיסה בחוליה בגב התחתון, והשניה פריצת דיסק והיצרות של תעלת השידרה) לא קיבלו מהרופא המנתח הנחיה ללבוש חגורה לגב, ואכן הן לא הזדקקו לכך. אגב, בניתוחי שבר דחיסה בחוליות הגב התחתון, מצאו במחקר שנערך בשנת 2014, שלא קיים הבדל במשך זמן ההתאוששות ובתוצאות בין אם המטופלים השתמשו בחגורה או לא. במקרים בהם כן הומלץ על ידי הרופא המנתח ללבוש חגורה, הסטטיסטיקה מצביעה על כך שמשך זמן השימוש המומלץ בחגורת גב לאחר ניתוחים בעמוד השדרה הוא מספר ימים בודדים עד מספר שבועות בודדים, תלוי בגורמים רבים כגון אופי הניתוח, זמן ההתאוששות הצפוי, אורח החיים של המטופל, ובתוכנית הטיפולית השיקומית הכוללת. פרק זמן ארוך מדי של שימוש בחגורת גב עלול לפגוע בהתאוששות, להחליש את שרירי הגב, להגביל את התנועתיות של הגב, ובסופו של דבר עלול גם חלילה לייצר כאב שיהפוך עם הזמן לכרוני.
מצבים רפואיים
מצבים רפואיים נוספים בהם עשויה להידרש חגורת הגב יכולים להיות מצבים כגון, אוסטיאוארטריטיס של עמוד השדרה (מחלה של שחיקת הסחוסים במפרקי עמוד השדרה), היצרות של תעלת השדרה (ספינאל סטנוסיס), וספונדילוליזיס (בעיית גב שמתבטאת בפגמים במבנה החוליות של עמוד השדרה). אלו הן תופעות כרוניות אשר נושאות איתן כאבים במצבים ובזמנים מסויימים, ובהתאם קיים הפיתוי להשתמש בחגורה. כאמור, שימוש מתמשך בחגורת גב עלול להביא להחלשת שרירי הגב ולייצר מגבלות תנועה וכאב בטווח הארוך. תשומת הלב לכך שבניגוד לניתוח, כאן החגורה אינה משמשת לחיזוק תהליך התאוששות כלשהו, אלא להקלה ולשחרור מכאבים. על כן, ככל שהשימוש בחגורה ישולב בתוך תהליך טיפולי כולל, כך יגדל הסיכוי להפחית את השימוש בה, עד להשתחררות ממנה.
במקרים של כאבי גב הנובעים מפריצת דיסק או מבלט דיסק, שימוש בחגורת גב בזמנים בהם הכאב בלתי נסבל, יכול לתרום להגבלת אותן תנועות ומיקרו תנועות המייצרות את הכאב. יחד עם זאת, כשהכאבים הם כאלו, וכוללים הקרנות של כאב לרגליים, והגוף מנסה למצוא את התנועות והתנוחות בהן הכי פחות כואב לו, חגורת גב עלולה להיות לא מועילה מכיוון שהיא מקשה על מציאת התנוחות והתנועות המקלות. הפתרון לזה יכול להיות במציאת חגורת גב שאינה נוקשה מדי כמו זו שלובשים לאחר ניתוח, עם גמישות מסויימת שמתאימה לאותו אדם שסובל מפריצת הדיסק או מבלט הדיסק. גם כאן מומלץ להגביל את משך השימוש למצבים בהם הכאבים ממש חזקים ולהסיר אותה כשהם נרגעים, ובכל מקרה לעשות הפסקות במהלך היום ולהסירה, על מנת לשמור על יכולת התנועה של הגב התחתון, לאושש אותו מהר יותר, ולהחזירו לתפקוד ללא כאב, וללא חגורה. גם כאן, אם החלטתם להשתמש בחגורה, מומלץ שהשימוש בה יהיה חלק מתהליך טיפולי ולא כלי בלעדי להפגת כאבים.
כאבי גב ממקור לא ידוע
כאבי גב שנובעים ממקור שרירי (שריר תפוס) או ממקור לא ידוע (כלומר, כזה, שלא נמצאה סיבה שמסבירה את הכאבים מבחינה רפואית) מהווים את מרבית המקרים של כאבי הגב המדווחים. אלו גם המקרים בהם השימוש בחגורת גב נראה לכאורה לא מועיל כלל, גם על פי מחקרים. אלא שהמקור לכאב לא תמיד ידוע, בוודאי לא בימים הראשונים, ולכן אנשים רבים נוהגים ללבוש חגורת גב ליתר ביטחון. בדרך כלל, אם כאבי הגב מקומיים ואינם מקרינים לרגליים, ואם כאבי הגב מופיעים בשני צידי הגב, קיים סיכוי לא קטן שהם נובעים ממקור שרירי. יחד עם זאת, אם בכל זאת החלטתם לא לקחת סיכון, וללבוש חגורת גב, מומלץ לעשות זאת למשך מספר ימים בודדים עד שמרגישים בטוחים להניע שוב את אזור הגב התחתון. בכל מקרה, לא מומלץ ללבוש חגורה קשיחה, אלא בעלת גמישות, כזאת שתאפשר תנועה מסויימת של הגב התחתון בגבולות הכאב. בנוסף, כדאי ללבוש את החגורה רק באותן פעילויות שמעוררות כאב, ולמשך זמן מוגבל של לא יותר משעה. לדוגמה, אם כאבי גב מתעוררים אצלכם עקב ישיבה ממושכת, ליבשו את החגורה לפרק זמן מוגבל של עד שעה, ולאחר מכן, הורידו אותה וחילצו איברים. הפעם הבאה שבה תשתמשו בחגורה יהיה כששוב יתעוררו עומס ו/או כאבים.
שימוש בחגורה לגב למניעה של פגיעות וכאבים
כשמדברים על שימוש בחגורה לגב למניעה של פגיעות וכאבים, מתכוונים בדרך כלל לשימוש בה בעת ביצוע עבודות פיזיות. מסתבר שפגיעות גב בעבודה מהוות כ- 50% מפגיעות שריר-שלד. הדעה שהייתה רווחת היא שחגורת גב עשוייה למנוע פגיעות כאלו, והשימוש בה אף הוכנס בנהלי עבודה במקומות עבודה בארץ ובחו"ל. הדעה הזאת התבססה על הטענה כי שימוש בחגורה מפחית את העומס על הגב באמצעות לחיצתה על הבטן, והגבלתה את תנועות הפיתול והכיפוף של הגב בעת הרמת משאות. מחקרים שנעשו במהלך השנים בנושא זה לא מצאו קשר ברור ועקבי לטענה הזאת, מה גם שלא נמצא באופן מובהק קשר ישיר בין שימוש בחגורות גב כאלו לבין ירידה בפגיעות גב. יתירה מזאת, נמצא כי השימוש בחגורה לגב עודד במידה מסויימת את הגדלת המאמץ הפיזי היות והחגורה נתפסה כמגינה על הגב, דבר שהעלה את הסיכון לפגיעה.
ישנם עוד מקרים בהם משתמשים בחגורה לגב כאקט של מניעה כגון במקרים של הרמת משקולות בין אם במכון כושר ובין אם בספורט תחרותי. השימוש בחגורה במקרים האלו נעשה בדרך כלל לפרק הזמן הקצר של האימון או של התחרות. החגורה לגב נועדה לשמור על יציבות הגב ולמנוע פציעות בגב בעת ביצוע מאמץ חד, מהיר ופתאומי (כח מתפרץ), במיוחד כשמדובר במשקלים גבוהים, וגם נועדה לייצר כח מתפרץ גדול יותר. מעט מחקרים נעשו בנושא הזה של התועלת שבשימוש בחגורה לגב בספורט של הרמת משקולות. בכל הנוגע למניעה של פציעות, נמצא שהחגורה היא מרכיב משמעותי ביציבות הגב התחתון, ומכאן גם במניעה של פציעות בתחום הספורט הזה.
דגשים לשימוש בחגורה לגב התחתון
כמו ששמתם לב בוודאי, לא קיימת התלהבות מצידם של אנשי המקצוע להמליץ על שימוש בחגורה לגב התחתון, בין אם מדובר בשימוש בה לאחר ניתוח ובין אם מדובר בכאב גב שאין לו סיבה ברורה. יחד עם זאת קשה להתווכח עם ההיבט הפסיכולוגי של תחושת הביטחון שמספקת החגורה, ולפחות בעולם הטיפול בו אני חי, אני רואה לא מעט מטפלות ומטפלים לצד מטופלים ומטופלות שמשתמשים בחגורה לגב התחתון ומעידים שהחגורה מקלה עליהם בפעילות היומיומית שלהם. אם בחרתם להשתמש בחגורה לגב התחתון, ישנם מספר דגשים שכדאי לתת עליהם את הדעת:
- משך זמן השימוש בחגורה – הקפידו להשתמש בחגורה לזמן קצוב ומוגבל (תשימו תזכורת בסמארטפון) רק בפעילויות שאתם מרגישים עומס ו/או כאב בגב התחתון, או לחילופין בסוף יום כשאתם מרגישים את העומס של כל היום. בנוסף, השתדלו לקצוב את השימוש בחגורה למספר ימים בודד, כאשר המעבר להשתחררות ממנה צריך להיות בהדרגה
- שילוב השימוש בחגורה עם פעולות נוספות – זה די טבעי ומובן להרגיש שכשמשהו עובד לנו, כדאי לנו להיצמד אליו ולהמשיך איתו. למשל, כשכואב הראש ואנחנו לוקחים כדור נגד כאבי ראש, והכאבים חולפים, התודעה לומדת שזה הפתרון לבעיה. בנוסף התודעה שלנו אוהבת פתרונות קלים, והזיכרון הזה שהכדור עבד נגד הכאבים ובקלות, גורם לה לפעול באופן אוטומטי כשמגיע כאב הראש הבא, ולקחת עוד כדור למרות שבדרך כלל הוא לא יפתור לנו את בעיית הכאבים לטווח הארוך. אותו הדבר עם חגורת הגב. היא מספקת לנו תחושת ביטחון ותחושה שהעומס והכאבים יכולים לחלוף ואפילו בקלות. על כן, יש לשלב עם השימוש בחגורה גם פעולות אחרות כגון פעילות גופנית, שינוי תזונה, ועיסוי רקמות עמוקות אורתופדי בכדי להפיג את הכאבים וגם בכדי למנוע את הכאב הבא
- סוג החגורה – השוק של חגורות הגב מציע מגוון רב של סוגי חגורות, חלקן אפילו גם מצויידות באפשרויות של חימום, רטט ועוד. אפשר לקנות חגורה בסופרפארם שתהיה בדרך כלל גנרית ולא מותאמת אליכם באופן אישי, ואפשר לקנות חגורה מותאמת בחנויות האורתופדיה. החיסרון של חגורה מותאמת הוא המחיר. כדאי ואף רצוי לשתף את המטפל שלכם ולהתייעץ איתו באשר לחיוניות השימוש בחגורה עבורכם, ואם היא חיונית, אז גם להתייעץ איתו על סוג החגורה המומלץ על ידו. באופן כללי, ככלל אצבע לא מחייב, מכיוון שהשימוש בחגורה לא אמור להיות ארוך מועד, כדאי לשקול לקנות חגורה גנרית. אם אתם מרגישים שהגב שלכם זקוק להתאמה אישית, והמחיר אינו מהווה שיקול, לכו על חנות האורתופדיה. אגב, במקרים כאלו בידקו את האפשרות להשתתפות של קופת החולים במחיר החגורה.
סיכום
כמו בכל תחום, כאשר אנחנו מזהים משהו שעובד לנו, כדאי לא להתמכר לתחושה שרק הוא עזר לנו. כלומר, הסתכלות רחבה יותר, תביא להבנת תפקידו של אותו משהו, מה הוא עושה, ומה תרומתו בפתרון הבעיה אם בכלל. ברגע שנבין שחגורת הגב היא כלי עזר לטיפול בבעיה של כאבי גב, נצטרך לעשות צעד נוסף ולהטמיע זאת בתודעה. לדוגמה, אדם שסובל מעודף משקל משמעותי וחגורת הגב סייעה לו בהקלה על כאבי הגב שלו, יצטרך להבין שקיים סיכוי גבוה שקיים קשר (אם כי לא מחייב) בין כאבי הגב אותם הוא חווה לבין היותו בעל עודף משקל. במקרה כזה חגורת הגב לא תעזור לו לאורך זמן, וייתכן גם שתחמיר את מצבו באם לא יעשה שינוי משמעותי במשקלו. התובנה הזו יכולה להיות מוטמעת בדרך של קיום תהליך טיפולי אצל בעל מקצוע או באופן עצמאי ככל שיש לו משמעת חזקה. אחד הדברים שאני שם עליהם דגש בתהליך הטיפולי אצלי בקליניקה הוא אי טיפוח תלות, כולל אי טיפוח התלות בי. דהיינו, התהליך הטיפולי מביא לכך, שהמטופל לומד לטפל בעצמו, ולטפח שיגרת חיים מודעת ורחבה לדרך בה הוא מנהל את חייו ומונע מעצמו כאבים מיותרים.
לרשותכם בכל שאלה,
רונן קוממי
054-5450710
חפשו אותי גם בפייסבוק