איך ללכת עם כפכפים בקיץ, ולשמור על בריאות כף הרגל

אין ספק שללכת עם כפכפים בקיץ זה כיף גדול. כפות הרגליים מתאווררות ומרגישות חופשיות. למען האמת, הקלות של לנעול ולהוריד אותן מרגישה כל כך נוח, שהאפשרות לנעול נעליים או סנדלים בכלל אינה עולה. יחד עם זאת, כאשר אנחנו בוחרים לנעול כפכפים במקום נעליים או סנדלים, עלולה להיות לכך השפעה בריאותית. זה נובע, מכך שכף הרגל אינה מאובטחת, הקשת הפנימית של כף הרגל אינה נתמכת, והתוצאה: חשיפה לסיכון של פגיעה.

כמה זה מסוכן ללכת עם כפכפים בקיץ ובכלל?

הסיכון לפגיעה בכף הרגל בעת נעילת כפכפים בקיץ תלוי בסוג השימוש בהן ובמשך השימוש בהן. לדוגמה, אם בחרתם לרוץ עם הכפכפים (לכאורה פעולה עם סיכון גבוה), אזי למשך זמן השימוש בכפכפים אין משמעות כי הפגיעה יכולה להתרחש בכל שניה. לעומת זאת, אם בחרתם ללכת עם הכפכפים לעבודה (לכאורה פעולה חסרת סיכון) הרי שלמשך זמן השימוש בכפכפים במקרה זה יש משמעות גדולה והסיכון לפגיעה גדל.

שימוש בכפכפים שלא למטרת הליכה כגון ריצה, קפיצה, ומשחקי כדור, הוא מקרה די מובהק של סיכון לפגיעה. על כן, בחרתי שלא להרחיב על כך במאמר זה. לעומת זאת, בחרתי להרחיב דווקא לגבי משך הזמן שאנחנו הולכים עם הכפכפים. הסיבה לכך היא שזהו עניין חמקמק, שייתכן ורובנו לא מספיק מודעים אליו, היות ופגיעות אפשריות עקב הליכה ממושכת עם כפכפים בקיץ, לא תמיד מורגשות בטווח הקצר.

מה באמת קורה כאשר אנחנו נועלים כפכפים בקיץ למשך זמן ארוך?

בדרך כלל לא נשים לב לפעולת ההליכה שלנו, לעליה/ירידה במדרגות, כניסה/יציאה מהאוטו ועוד, כיוון שאלו פעולות אוטומטיות שאיננו מקדישים להן מחשבה כלל. מאחורי הפעולות האוטומטיות האלו, עומדת התפיסה החושית של הגוף באשר ליכולת שלו ללכת במרחב מבלי להיפגע. לדוגמה, כשנרד במדרגות לא נפספס מדרגה, או שבהליכה רגילה לא ניתקל בחפצים בדרך. זה קורה כיוון שהעיניים והמח יודעים לשדר לרגליים את התנועה הנכונה והנדרשת בדיוק. זוהי התפיסה החושית וההתמצאות במרחב של הגוף השומרים עלינו מפגיעה בעת הליכה ובעצם כמעט בכל פעולה שאנחנו עושים.

זה משתנה כאשר אנחנו נועלים כפכפים. בהתחלה לא תשתנה התפיסה החושית של הגוף באשר ליכולת ההליכה שלו במרחב. הגוף עדיין יפרש את פעולת ההליכה כפעולה שגרתית כאילו הלכנו עם נעל רגילה. עם זאת, ככל שפרק הזמן בו אנחנו נועלים כפכפים מתארך, הגוף עלול להגיב באופן כזה שפעולת ההליכה הרגילה תהפוך פתאום לפעולה מאתגרת מבחינת תפיסת הגוף את היכולת שלו לנוע במרחב.

לדוגמה, הליכה ממושכת עם כפכפים עלולה לעייף מאד את שרירי כף הרגל הקצרים, אבל ייתכן שלא נרגיש בכך כשנרצה דווקא עכשיו למשל לרדת במדרגות. הסיכון שנפספס מדרגה במקרה הזה יהיה גדול. על כן, במקרה של הליכה ממושכת עם כפכפים יש לשים לב למספר דברים שמתרחשים אצלנו:

  1. כיווץ שרירי כף הרגל
  2. קיצור אורך הצעד
  3. גיוס המפרקים (ירכיים, ברכיים, וקרסוליים) והגב התחתון לייצוב את תנועת ההליכה
  4. אזורים פגועים בכף הרגל מתמודדים עם תנועה לא יציבה
  5. חשיפה לזיהומים

כיווץ שרירי כף הרגל וקיצור אורך הצעד

כיווץ שרירי כף הרגל – הדבר הראשון שמשתנה כאשר אנחנו הולכים הרבה זמן עם כפכפים הוא האחיזה של כף הרגל בכפכף עצמו על מנת להשיג יציבות. כיוון שהעקב חופשי ומשוחרר, חלק אחר של כף הרגל חייב לאחוז בכפכף בכדי לייצר יציבות בפעולת ההליכה , ואת זה עושות הבהונות. ואכן הבהונות נעות בפעולת כיווץ בכדי לאחוז בכפכף ומייצרות כיווץ מתמשך של שרירי כף הרגל הקטנים, דבר העלול להוביל למאמץ יתר שלהם ולכאבים בכף הרגל, בעיקר באזור הבהונות ובאזור העקב ומפרק הקרסול. במקרים מסויימים גם עלולה להיווצר דלקת בכף הרגל (פלאנטר פשיאליטיס).

קיצור אורך הצעד – באופן טבעי כאשר כף הרגל אינה מאובטחת, הצעדים מתקצרים מחשש למעידה. כתוצאה מכך גם היציבה משתנה באופן כזה שנוצרת דריכות בדרך כלל בשרירי השוק הקדמיים. הדריכות הזאת מייצרת מצב בו שרירי השוק הקדמיים מתכווצים אבל לא מייצרים תנועה. לכיווץ הזה קוראים כיווץ איזומטרי (השריר לא מתקצר ולא מתארך), ולאורך זמן הוא עלול ליצור עומס וכאבים בשרירי השוק הקידמיים ואף דלקת שם (שין ספלינט).

גיוס המפרקים לייצוב תנועת ההליכה, אזורים פגועים בכף הרגל וחשיפה לזיהומים

המפרקים (ירכיים, ברכיים, וקרסוליים) והגב התחתון מתגייסים לייצב את תנועת ההליכה – בהונות כפות הרגליים אוחזות בכפכפים ומייצבות את האחיזה, והעקבים סופגים את הזעזוע של כל צעד וצעד ביתר שאת על מנת להשיג ביטחון בדריכה ולא למעוד. לאורך זמן השרירים הקטנים בכף הרגל מתעייפים ואז נכנסים לפעולה מפרקי הקרסוליים, הברכיים, הירכיים והגב התחתון. העומס שנוצר על מפרקים אלו עלול להוליך גם לכאבי גב תחתון, כאבי ברכיים ולדלקת בגיד האכילס.

אזורים פגועים בכף הרגל מתמודדים עם תנועה לא יציבה – כאשר כף הרגל כבר פגועה כמו במקרים של האלוקס ואלגוס או שהיא נפגעה בעבר כמו במקרים של נקע בקרסול, יהיה לה קשה להתמודד עם תנועה לא יציבה לאורך זמן. כלומר, הליכה כזאת עם כפכפים עלולה להוביל לפגיעה חוזרת או החמרה של פגיעה קיימת.

חשיפה לזיהומים – זהו עניין שתלוי בעמידות הגוף לזיהומים ומשתנה מאדם לאדם. באופן כללי, כאשר נעים עם כפכפים במרחב הציבורי (בעיקר בבריכות ובמלתחות ציבוריות) גובר הסיכון להידבקות בפטריות ובזיהומים אחרים, אשר עלולים להכאיב ובעקיפין לשנות את יציבת הגוף כולה.


האם להימנע בכלל מהליכה עם כפכפים בקיץ?

כפכפים בקיץ הפכו מזמן למוצר נוח וכיפי שמספק תחושה טובה, וגם זה סוג של בריאות. על כן, אם בכל זאת רוצים להמשיך וליהנות מכפכפים, עלינו להרגיע ו/או להפחית את תגובות הגוף להליכה ממושכת עם הכפכפים. כך יתאפשר לגוף לתפוס טוב יותר את יכולת ההליכה שלו במרחב, ולהפחית את הסיכון לפגיעות. אפשר לעשות זאת תוך תשומת לב לשלוש נקודות עיקריות:

  1. אופן השימוש בכפכפים
  2. הבלאי של הכפכפים
  3. הורדת עומס וכאבים מכפות הרגליים

אופן השימוש בכפכפים ובלאי

  • השתמשו בכפכפים לפרקי זמן קצרים ובאזורים עם משטחים יציבים, כמו למשל בבית ובבריכה. בבריכה יש לשים לב שאתם עם כפכפים שמונעים החלקה. בים אגב, מומלץ ללכת יחף על חול הים.
  • קיימת המלצה כללית להחלפה של כפכפים אחת לשלושה חודשים. מכיוון שלרובנו יש הרבה דברים לזכור, ומעקב אחרי דבר כזה עלול להיות לא ריאלי, אז פשוט שימו לב לבלאי של הכפכפים. לדוגמה, שימו לב אם הסוליה כבר שחוקה, או שאחת הרצועות משוחררת מדי, או שפשוט כבר לא נוח ללכת עם הכפכפים האלו. חוץ מזה, שאם אתם מסתובבים בשוק או בקניון והתלהבתם מכפכף חדש שראיתם אז לכו על זה. בטוח שעברו כבר 3 חודשים מאז שקניתם בפעם האחרונה כפכפים.

הורדת עומס וכאבים מכפות הרגליים

  • אם אתם מרגישים שהלכתם יותר מדי עם הכפכפים במהלך היום, פנקו את כפות הרגליים באמבט מים חמים עם מלחי אמבט (לא חובה) בסוף היום, לשחרור הרקמות הרכות.
  • אם הכפכפים הם בשימוש יומיומי ואתם גם הולכים איתם לעבודה, מומלץ לעשות עיסוי לכף הרגל באמצעות כדור טניס או עם הידיים. עיסוי כזה יוריד עומס וכאבים, יגמיש את השרירים הקטנים בכפות הרגליים ויזרים דם אליהן. את העיסוי כדאי לעשות בסוף היום או בתחילת היום לפני העבודה. מוזמנים לצפות בסרטונים המדריכים כיצד לעשות זאת נכון בקישורים הבאים:
  1. https://bit.ly/עיסוילכףהרגלעםהיד
  2. http://bit.ly/עיסוילכףהרגלעםכדורטניס
  • העדיפו כפכפים המציעים תמיכה לקשת הפנימית של כף הרגל. זאת אמנם לא תמיכה אידיאלית, אבל זה עדיף על כפכף ללא תמיכה כלל.
  • אם אתם סובלים מפגיעות קודמות בכף הרגל או שיש לכם כאלו, ספקו לכפות הרגליים יותר פרקי זמן של מנוחה מהכפכפים, ואף הרימו רגליים באוויר. בנוסף, אפשר גם לקרר את המקומות הפגועים עם קרח או עם בקבוק מים קפוא לאחר ההליכה עם הכפכפים.
  • אם כפכפים בקיץ הם טבע שני שלכם ואתם מרבים להשתמש בהם, ייתכן שכאבי הברכיים וכאבי הגב שאתם חווים נובעים משימוש זה. עיסוי מקצועי בתדירות מתאימה עשוי מאד להפיג את הכאבים, לשפר את היציבה ולמנוע מהכאבים לחזור שוב. כמו כן, מעסה מקצועי יוכל להנחות אתכם לפתרונות המתאימים לכם בכל הנוגע לשימוש נכון בכפכפים כך שתוכלו להמשיך וליהנות מהם.

סיכום

השימוש בכפכפים בקיץ הוא כיפי ומהנה, מספק תחושת נוחות וחופש ומאוורר את כפות הרגליים שלנו במיוחד בתקופת הקיץ החמה והלחה. יחד עם זאת כדאי לשים לב לכך שהכפכפים אינם אביזר שנועד להליכה ממושכת. הכפכפים אינם מאבטחים היטב את כף הרגל, ואינם מעניקים את היציבות הנדרשת בכדי לייצר תנועה ויציבה בריאים וללא נזקים.

יתירה מזאת, הליכה ממושכת עם כפכפים עלולה לעייף את כפות הרגליים ולפגוע ביכולת הגוף לתפוס את המרחב בזמן הליכה רגילה ולהגדיל את הסיכון לפגיעה. כאשר קיימת פגיעה בכף הרגל, או שהיו פגיעות חוזרות בעבר, כף הרגל עלולה להיות יותר רגישה לפציעות בהליכה עם כפכפים. אם אתם לא יכולים בלי כפכפים, ניתן להקטין את הסיכון לפגיעה על ידי טיפולים עצמיים להורדת עומס וכאבים מכפות הרגליים. טיפולים כאלו יכולים לכלול חימום או קירור של האזורים העמוסים והכואבים בכף הרגל, ועיסוי עצמי. קיימת גם אפשרות להגיע לעיסוי מקצועי בתדירות מתאימה בכדי להפיג כאבים ועומסים טורדניים וכן בכדי למנוע פציעות אפשריות.

ניתן להקטין עוד את הסיכון לפגיעה על ידי החלפת הכפכפים כאשר הם כבר בלויים. ואם אתם כבר קונים כפכפים חדשים, כדאי לקנות כאלו עם תמיכה לקשת הפנימית של כף הרגל, גם אם הן יקרות יותר. בכל הנוגע להיגיינה של כף הרגל, אם אתם יודעים שיש לכם נטייה להידבק בפטריות או בזיהומים אחרים, השתמשו בכפכפים רק בבית שלכם. אם אתם בבריכה ואתם נאלצים להשתמש במלתחות ציבוריות, צמצמו למינימום את השהיה שלכם שם עם כפכפים.

לשאלות בנושא זה ליחצו כאן או התקשרו 054-5450710 ואחזור אליכם בהקדם.

רונן קוממי

מומחה עיסוי רקמות עמוקות להפגת כאבים, דלקות ופציעות ספורט

דילוג לתוכן