עד כמה הדעת נותנת שתעשי עיסוי בזמן הריון?
המציאות כיום היא כזאת שרבות הן הנשים אשר אינן עושות עיסוי בזמן הריון. יש לכך 2 סיבות עיקריות, שלפעמים שלובות אחת בשניה. האחת היא חוסר במידע לגבי עיסוי והתועלות שלו עבור נשים בהריון, ועל כך אכתוב בהמשך המאמר. השניה, שהיא יותר מרכזית, היא החשש הטבעי שעיסוי עלול לפגוע במהלך התקין של ההריון. בין אם מדובר בחוסר במידע ובין אם מדובר בחשש או בשניהם יחדיו, ברגע שאת נחשפת לאפשרות של עיסוי בתקופת ההיריון, ויש בך רצון לעשות עיסוי מכל סיבה שהיא (הורדת עומסים וכאבים, טיפול בבצקות, הורדת מתח ולחץ נפשי, פינוק ועוד), כדאי לעשות מספר בירורים.
ראשית, על מנת להרגיע את החששות, כדאי לפנות לרופא המטפל בכדי לברר אם מצבך הרפואי מאפשר קבלת עיסוי, ואם כן, באילו הגבלות. אם הרופא מוצא שאין מניעה רפואית במצבך לעשות עיסוי בזמן הריון, יש לקבל ממנו אישור רפואי על כך. יחד עם זאת, גם לאחר שקיבלת אישור רפואי לעשות עיסוי, ייתכן שעדיין יקנן בך ספק. והספק הזה הוא בעיקר תוצר של חוסר במידע על עולם העיסוי בכלל, ועל עולם העיסוי של נשים בהיריון. על כן, לפני שאת פונה לדבר עם מעסה, מומלץ לכתוב לעצמך מספר שאלות, שהתשובות שתקבלי עליהן יספקו לך מידע כזה, שיאפשר לך לקבל החלטה. שאלות כאלו יכולות להיות:
אני נמצאת בשבוע X, האם אני יכולה לקבל עיסוי?
סטטיסטית, ללא קשר לעיסוי, השבועות הראשונים להיריון חשופים לסיכון של הפלה. על כן, קיימת מקובלה לאפשר עיסוי לאחר שההיריון השתרש ושלא צפויים בו שיבושים רפואיים. לצורך כך נקבעו כציון דרך, בדיקות השקיפות העורפית (נעשה בין שבוע 11 לשבוע 13 ו-6 ימים) וסקירת המערכות (נעשה בין שבוע 13 לשבוע 17), שרק לאחריהן מומלץ להתחיל בעיסויים.
מה האופי של עיסוי בזמן הריון?
ישנם סוגים רבים של עיסויים, כגון עיסוי שבדי, עיסוי רקמות עמוקות, עיסוי תאילנדי, שיאצו וטווינא. לכל סוג כזה של עיסוי יש את המאפיינים שלו, ונוסף על כך, לכל מעסה יש סגנון או פרשנות לכל סוג עיסוי. זה עשוי להיות מאד מבלבל, ועל כן יש לשים לב בתשובות הניתנות לך, לעניין שצריך להיות שזור בהן כחוט השני, והוא, שהעיסוי לא יישא אופי שמאתגר יתר על המידה את הגוף שלך. עם כל הכבוד ליכולות של המעסה, העיסוי חייב להיות עם תשומת לב מירבית של המעסה לרצונות ולחששות שלך. כמו כן, לקבל מהמעסה את הרושם, שלפחות בטיפולים הראשונים תהיה תוכנית טיפולים כזאת שאינה כוללת דרמות כגון לחיצות ומתיחות מאתגרות.
מה הניסיון שלך בעיסוי של נשים בהריון?
השאלה היא מעט פשטנית ודי מזמינה את המעסה גם לתת תשובה בהתאם כגון "בוודאי, יש לי הרבה ניסיון!". יחד עם זאת, חשוב שהשאלה הזאת תישאל ביחד עם השאלות הקודמות בכדי להשלים או לחזק את הבחירה שלך לעשות עיסוי, וגם את הבחירה שלך במעסה המתאימ/ה לך.
שאלות נוספות שכדאי לשאול את המעסה
במהלך השיחה עם המעסה עשויות לעלות שאלות נוספות כגון, כיצד מתבצע העיסוי עצמו, כמה זמן הוא נמשך, עם אילו שמנים העיסוי נעשה, וכיצד יש להיערך לטיפול. אלו הן כולן שאלות טובות וחשובות, שהתשובות עליהן יסייעו לך להגיע מוכנה יותר פיזית ורגשית לטיפול. באופן כללי, כשזה מגיע לבחירה במעסה, חשוב לשים לב בשיחה, לתשובות שאת מקבלת (ביטחון רב מדי של המעסה לא מבשר טובות, ומן הצד השני תשובות מהוססות של המעסה לא משרות רוגע), וגם לשאלות שהמעסה מפנה אלייך במהלך השיחה (האם הן לעניין או שהן משדרות חוסר רגישות/התמצאות). אפשר כמובן להיעזר גם בהמלצות, אם כי הן בדרך כלל משקפות חוויה אישית שלא בהכרח תתאים לך. בהמלצות שאת מקבלת על המעסה, חשוב לשים לב כמה התוכן שלהן מתאים למידע שקיבלת מהמעסה.
חשיבות עיסוי בזמן הריון
מניסיוני בקליניקה כמעסה גבר בנשים בזמן הריון, המסע הפיזי הזה של תקופת ההיריון, כמו גם המסע הרגשי-נפשי, שחוות נשים, נתפס אצלי גם כמסע שלי אישי ומאתגר, בו המטופלת משתנה מול עיניי במהירות בלתי רגילה. במהלך מסע כזה נדרשת מיומנות טיפולית גבוהה שתלווה ותתמוך במסעה של המטופלת בתקופת ההיריון.
בין אם מדובר בהריון ראשון ובין אם לאו, תמיד השינויים בגוף והנפש מצריכים תשומת לב וטיפול בין אם באופן עצמאי על ידי עיסוי עצמי ובין אם בעזרת מעסה מקצועי. קיימים מספר יתרונות מרכזיים לעיסוי אישה בהיריון:
תחושת ביטחון ורוגע
השינויים הפיזיולוגיים והרגשיים המתלווים להריון גורמים לעיתים לאישה לתחושות לא חיוביות לגבי איך שהיא נראית, המזון שהיא אוכלת, הבגדים שהיא לובשת, וגם לגבי איך שהיא מרגישה, מדברת ומתנהגת. כל אלו עלולים להכניס מתח לא רצוי ותחושה שהיא כבר לא מכירה את עצמה. עיסוי מקצועי משנה את התמונה בהקשרים האלו, ומאפשר לאישה ההריונית, להתמודד טוב יותר עם השינויים המתחוללים בה, להתאהב בעצמה מחדש, לחזק את הביטחון שלה בעצמה, ולהכניס מימד של רוגע למסע הקסום הזה של ההריון.
הקלה, הפגה, ומניעה של כאבים
כמעסה, אני נוכח לדעת בכל פעם מחדש בטיפול בנשים בהריון, שהטיפול בכאבים צריך להיעשות עוד לפני שהם מופיעים. נכון, מרבית העומסים והכאבים מופיעים ככל שההיריון מתקדם. יחד עם זאת, ככל שמערכת השריר-שלד תנועתית ומשוחררת יותר בשלבים המוקדמים של ההריון, כך פחות נתקלים בעומסים ובכאבים בשלבים המתקדמים יותר. ומכאן חשיבותו של העיסוי המקצועי מוקדם ככל האפשר: העיסוי לש (מהמילה "לישה") את השרירים המרכזיים שיישאו בעומס הרב בהמשך, מזרים אליהם דם, מגמיש אותם, מאפשר להם תנועה רבה ורחבה, ויכולת ספיגה של עומסים. כך מקטינים את הסיכון להתכווצויות שרירים, כאבי שרירים, כאבי גב תחתון, בצקות ועוד. באם בכל זאת מופיעים כל אלו בשלבי ההיריון המתקדמים, העיסוי המקצועי מסייע מאד בהקלה ובהפגה שלהם.
חיזוק מערכת הנשימה ושיפור תהליך הנשימה
בטיפולים שלי בקליניקה בנשים בהריון נתקלתי בלא מעט קשיי נשימה בעיקר בשלבים האחרונים של ההריון. כמו עם מערכת השריר-שלד של הגוף, גם כאן, ככל שזה מטופל בשלבים מוקדמים יותר, כך ניתן להקטין את התופעה עד מניעתה לגמרי. משהופיעו קשיי נשימה, עיסוי מקצועי יכול להקל ואף להפיג אותם, ולהביא את מערכת הנשימה לתפקוד מיטבי. מערכת נשימה שמתפקדת היטב, עשויה לסייע לקראת הלידה בהקלה על כאבי הצירים ובעת הלידה עצמה בדחיפת היילוד בתעלת הלידה החוצה.
שינה
השינה הופכת להיות מאתגרת בתקופת ההריון, ולא מעט נשים מתמודדות עם חוסר שינה או שינה לא רציפה, בעיקר בגלל חוסר נוחות של הגוף (לא מוצאות תנוחה טובה לישון בה), חוסר שקט, שינויים בהתנהלות במהלך היום ועוד. עיסוי מקצועי עשוי לאזן בין מערכות הגוף: מצד אחד הטיפול הפיזי המייצר גוף פיזי שקט, ומהצד השני הרגעת הנפש. העיסוי מאזן בין שעות הערות לבין שעות השינה, ומאפשר שינה רציפה.
חיזוק העובר
זהו היתרון המרכזי. העובר מתפתח וצומח והופך לממשי ככל שההריון מתקדם. את כל ההזנה שלו, הפיזית והרגשית הוא מקבל מהאם, וכן הוא חש בכל שינוי ולו הקטן ביותר שאימו עוברת. כלומר, ככל שהאם תתמודד טוב יותר עם תקופת ההריון, כך העובר צפוי לעבור אותה פיזית ורגשית טוב יותר. עיסוי מקצועי, מעבר להשפעתו על האם, תורם לחיזוק הקשר בין האם לעובר, מקטין את הסיכון לסיבוכים, וכן מקטין את הסיכון להשפעות ולתופעות לא חיוביות לאחר לידה כגון דיכאון של האם, ועיכוב התפתחותי של התינוק.
כמובן שקיימים עוד יתרונות רבים לקבלת עיסוי מקצועי במהלך תקופת ההריון, וביניהם ניתן למנות גם התאוששות מהירה יותר של הגוף-נפש לאחר הלידה, חיוניות גבוהה יותר של האם, השפעה לחיוב על מערכות היחסים בבית ובעבודה, הכנת הגוף ללידה ועוד.
כיצד מתבצע עיסוי בזמן הריון?
כללי
העיקרון המוביל באופן שבו נעשה עיסוי נשים בהריון, הוא תשומת לב מירבית לאישה ההריונית ולעובר: איך היא מרגישה (מתח, לחץ, חרדה, דכדוך ועוד), מה מצבה הפיזי (כאבים, יציבה לקויה, עומסים, תפקוד ירוד ועוד), האם ישנן רגישויות לריחות, לצלילים או לכל דבר אחר הנמצא בקליניקת הטיפולים, כיצד היא מרגישה את העובר, וגם כמה נוח היא מרגישה עם עצמה ועם העיסוי. כמובן שלא הכל מתברר בבת אחת, ולעיסוי יש את הדינמיקה שלו, כך שלפעמים קורה שמתגלות רגישויות שגם המטופלת עצמה לא הייתה מודעת אליהן.
מניסיוני בקליניקה, כדאי לבצע עיסויים לאורך תקופת ההריון באופן עקבי ומסודר על מנת להשיג את כל היתרונות הבריאותיים הפיזיים והרגשיים עבור האם ועבור העובר. כך אפשר יהיה לבנות בצורה מסודרת את מהלך העיסויים, עם דגשים בהתאם לגיל ההריון, ובהתאם לשינויים הפיזיים והרגשיים המתחוללים בגוף-נפש של האישה . כך גם נוצר מסע קסום ודינמי המוביל ללידה בריאה ושמחה, להתאוששות מהירה לאחר הלידה, ולחיבור חזק יותר בין העובר לאישה ההריונית, ומאוחר יותר – לאחר הלידה – בין התינוק לאימו.
מהלך העיסוי
עיסוי מקצועי לאישה בהריון, נעשה בסביבה מוגנת ונעימה עם דגש על נוחות במנח השכיבה על מיטת העיסוי לאורך כל זמן העיסוי: שכיבה במנחי צד מגוונים ואפקטיביים, עם כריות לראש ובין הברכיים (יש גם המוסיפים כרית לאחוז בה צמוד לחזה בתנוחת חיבוק) וכן שכיבה במנח גב (שכיבה על הגב). בכל מנח כזה, המעסה בוחר את אזורי העיסוי הרלוונטיים על פי מיטב ניסיונו, כאשר הוא חושף אזור גוף אחד, מעסה אותו, ובסיום מכסה עם הסדין ועובר לאזור הגוף הבא.
השמירה על עיסוי מודע ורגיש ככל הניתן מצד אחד, ומקצועי ברמות הגבוהות ביותר מן הצד השני, הם אלה שיוצרים מענה מתאים לצרכי האישה ההריונית, וגם יוצרים עבורה חוויה טבעית, משמעותית, מחזקת ובריאה. בנוסף לאופן שבו העיסוי מתבצע, חשוב לשים לב לאוריינטציה של המעסה. כלומר, קיימת חשיבות רבה לכך שאת העיסוי ילוו גם אנרגיות מרגיעות, מעודדות וחיוביות. זה יכול לבוא לידי ביטוי במילים, במחוות, בהתעניינות ואפילו בשיחות חולין לפני/אחרי העיסוי. מניסיוני, אנרגיות כאלו יוצרות חיבור טוב יותר והן גם משפיעות על התוצאות: הפגה מהירה יותר של כאבים, ירידה משמעותית יותר ברמות המתח והלחץ, וחוויית לידה שמחה יותר (קורה לא מעט פעמים שמשך זמן הצירים קצר באופן יחסי ואף ללא אפידורל).
עיסוי עצמי
עיסוי עצמי ו/או עיסוי על ידי בן הזוג עשוי לתמוך בעיסויים שמקבלת האישה ההיריונית בקליניקה. יחד עם זאת, כדאי לקבל הדרכה כיצד לבצע את העיסוי על מנת שיהיה משמעותי, תומך ונעים. בעיסויים בקליניקה, אני נוהג להנחות את המטופלות כיצד לעשות עיסוי עצמי וגם כיצד להדריך את בן הזוג לעשות להן עיסוי. כיום, גם קיימת אפשרות לעשות הדרכה מרוכזת לנשים בהיריון ולבני זוגן כיצד להעניק להן עיסוי וגם כיצד לעשות עיסוי עצמי, כאשר מלבד היתרונות שסיפרתי עליהם במאמר זה, הדרכה כזו עשויה לחזק את החיבור של בן הזוג להיריון עצמו, לבת זוגו, ולתינוק שעתיד להיוולד.
סיכום
עיסוי לאישה ההרה הוא חוויה טבעית, שיתרונותיה הבריאותיים הפיזיים והרגשיים, מציבים אותו כמהלך נדרש בקו אחד וביחד עם תזונה בריאה ועם פעילות גופנית. יתירה מזאת, השפעות העיסוי אינן עוצרות באישה עצמה אלא ממשיכות ונוגעות בכל המעגלים הסובבים אותה: העובר, בן הזוג, המשפחה והחברים. התוצאה: יותר ויותר נשים הרות פונות לקבל עיסויים מקצועיים, ובדרך כלל גם משלבות אותם לאורך תקופת ההיריון בעקביות ובתדירות קבועה עד הלידה ולאחריה. אם את אישה בהיריון ורוצה להתחיל לעשות עיסויים, כדאי כמובן לשתף בכך את הסביבה הקרובה לך, לקבל המלצות, לקרוא, ולקבל כמה שיותר מידע על עיסויים מקצועיים לנשים הרות. לאחר מכן, מומלץ לבחור במעסה שיידע: לתת מענה לשאלותייך, לספק לך מידע נחוץ, לשאול אותך שאלות המביעות עניין ורגישות, ולגרום לך להרגיש שזה המעסה המתאים לך ושיוכל ללוות אותך לאורך תקופת ההיריון עד הלידה ולאחריה.
לרשותך בכל שאלה,
רונן קוממי
מומחה עיסוי רקמות עמוקות
054-5450710