לפני כחודש קיבלתי שיחת טלפון מאדם שהתעניין בעיסוי רקמות עמוקות בעקבות המלצה שקיבל עליי ועל סוג העיסוי הזה. הוא סיפר לי על כאבים בכתף ועל מגבלת תנועה המקשים עליו לתפקד. שאלתי אותו מספר שאלות על כמה זמן הוא סובל מזה, כיצד התמודד עם זה עד עתה, והאם יש אבחנה של רופא במה מדובר. התשובות שקיבלתי ממנו די התאימו לתיאורים שהכרתי ממטופלים שטופלו אצלי ושסבלו מכתף קפואה, אבל התאימו גם לתיאורים של בעיות כתף אחרות. חשוב לומר, שנושא האבחון של כתף קפואה במיוחד בחודשים הראשונים הוא מורכב. לעיתים לוקח זמן (גם לרופאים) להגיע למסקנה חד משמעית בעיקר כשיש תסמינים דומים המשותפים לבעיות כתף נוספות, ובמיוחד כשישנן מספר בעיות במפרק הכתף. על כל פנים, כשהוא הגיע אליי לקליניקה, לא הייתה בידיו אבחנה חד משמעית של רופא, וכשהוא סובל מהתסמינים זה למעלה מחצי שנה.
תוכן העניינים
- מה זה כתף קפואה
- תסמינים ואבחון
- כתף קפואה – טיפול
- מניעה
- סיכום
מה זה כתף קפואה
כללי
כאשר מדברים על כתף קפואה, מדברים בעיקר על תסמונת שמתבטאת בכאבים המופיעים יחסית בפתאומיות וללא סיבה נראית לעין במפרק הכתף (בדרך כלל כתף אחת). כאבים אלו מופיעים ללא מגבלת תנועה במשך מספר חודשים, ולאחר מכן חל שינוי המתבטא בעיקר בירידה בכאב אך בהגבלה משמעותית של יכולת התנועה (להלן – "התסמונת הראשונית"). קיימת גם תסמונת כתף קפואה נוספת (נקראת תסמונת כתף קפואה שניונית – להלן "התסמונת השניונית"), שם מהלך התפתחות התסמונת פחות מסודר וברור, ונמשך זמן קצר יותר לעומת התסמונת הראשונית שמשכה יכול להתפרס על פני חודשים ארוכים ואף שנים.
בשתי התסמונות, הכאבים ומגבלות התנועה הם תוצאה של תהליך בו נוצרות הידבקויות ברקמה העוטפת את מפרק הכתף (נקראת קופסית המפרק או קפסולה). כאשר מפרק הכתף בריא, משמשת רקמה גמישה זו העשויה חלבון קולגן, לייצוב מפרק הכתף מחד, ולייצור אפשרויות תנועה מגוונות מאידך. כאשר מתרחשות הידבקויות ברקמה, נוצרות הצטלקויות ועיבוי המצמצם את החלל במפרק הכתף, אשר מביאים בסופו של דבר לכאבים בהנעת מפרק הכתף, ולמגבלות תנועה בו.
כתף קפואה – גורמי סיכון פיזיים
הסיבה או הסיבות להיווצרות תהליך ההידבקויות בקופסית המפרק, המוביל לכתף קפואה, לרוב אינן ידועות. יחד עם זאת, נמצאו גורמי סיכון המגבירים את ההיתכנות לכך:
- חוסר תנועה מתמשך במפרק הכתף – בהחלט סיבה לשלב תרגילי הנעת כתפיים במהלך היום ובכלל פעילות גופנית
- גיל – אכן איננו נעשים צעירים יותר והחל מגיל 40 מתרחשים שינויים ניווניים טבעיים אשר מגדילים את הסיכון להתפתחות של כתף קפואה
- מגדר – נשים סובלות מכתף קפואה יותר מאשר גברים
- סוכרת – הסיכון להתפתחות של כתף קפואה אצל חולי סוכרת גבוה באופן משמעותי מאשר אצל אלו שאינם חולים בסוכרת. מקרב חולי הסוכרת שצורכים אינסולין, הסיכון לכתף קפואה גבוה אף יותר. יש הטוענים שהתפתחות של כתף קפואה אצל אדם בריא עלולה להעיד על התפתחותה של מחלת הסוכרת
- טראומה – חבלה/פציעה/ניתוח באזור הכתף או החזה מגבירים משמעותית את הסיכון להתפתחות של התסמונת עקב חוסר תנועה של מפרק הכתף למשך זמן ארוך בעקבות הטראומה
אלו הם גורמי הסיכון העיקריים להתפתחותה של כתף קפואה, אם כי קיימים כמובן גורמי סיכון נוספים כגון חוסר איזון בפעילות בלוטת התריס, מחלות לב וריאה, ושינויים ניווניים בחוליות עמוד השדרה הצווארי.
כתף קפואה – גורמי סיכון שאינם פיזיים
גורמי סיכון שאינם פיזיים מתייחסים כמובן לאפשרות שמצבים רגשיים-נפשיים משפיעים על הסיכון להתפתחות של כתף קפואה. בהקשר הזה המדע מתייחס להפרעות אישיות ומצבים פסיכולוגיים שונים כגורמי סיכון שעלולים להוביל לתסמונת. בכל הנוגע למצבים רגשיים-נפשיים שאנשים חווים במהלך חייהם כדרך שגרה בבית, ובעבודה, המדע אינו מתייחס אליהם כאל גורמי סיכון. יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מהם כאשר הם מצטברים ולא מוצאים פורקן אלא בדמותם של כאבים ומגבלות פיזיים.
כאשר חיפשתי מכנה משותף בין המטופלים שביקרו אצלי בקליניקה בעניין כתף קפואה, זו הייתה משימה די מאתגרת. נשים וגברים, בעלי עיסוק שונה, אופי והתנהלות שונים עם סיפורי חיים מרתקים ומגוונים, שלכאורה דבר אינו מחבר ביניהם. גייסתי גם קולגות לעניין וקראתי ספרות בנושא. לאט לאט תשומת הלב שלי התמקדה בהתמודדות של אדם עם מחוייבויות עם ביקורת, ועם אחריות שלקח על עצמו, לא תמיד מרצונו החופשי, אל מול ההתפתחות האישית, העשייה והצמיחה שלו.
כאשר ההתמודדות הזאת מאוזנת והאדם שלם עם המחירים שלה, אז יש זרימה. כאשר ההתמודדות מלווה בקונפליקטים פנימיים מתסכלים והמציאות קשה לעיכול, או שאין מוכנות לשלם מחירים (במקרה כזה, הקונפליקטים הופכים גם לחיצוניים בין האדם למשפחתו/חבריו/עבודה/עסק), הזרימה מואטת עד לא קיימת. מציאות כזאת יוצרת נוקשות, תסכול וכאב. אין זה אומר כמובן שכל אדם שחווה מציאות כזאת עלול לפתח כתף קפואה. יחד עם זאת, כאשר מתקיים מצב רגשי-נפשי כזה, הוא מהווה קרקע פוריה להצטרפותם של לחצים ומתחים באזור הכתפיים שעלולים לייצר חוסר תנועה למשל, שהוא גורם סיכון בפני עצמו לכתף קפואה.
תסמינים ואבחון
כתף קפואה – כלים וסימנים הנחוצים לאבחון מדויק
האבחון של כתף קפואה בחודשים הראשונים אינו פשוט והתסמינים בשלב הזה, שכוללים רק כאבים בלתי נסבלים, עשויים באמת להתאים לבעיות כתף רבות. עם זאת, ככל שהאבחון מדוייק בשלב מוקדם יותר, כך ניתן לזרז את ההחלמה בהינתן טיפול מתאים. ככל שהזמן חולף ומתווספות גם מגבלות תנועה לצד ירידה ברמות הכאב עד כדי היעלמות הכאב, אז התמונה מתבהרת והאבחנה של כתף קפואה ודאית יותר.
כאשר מטופל מגיע אליי לקליניקה, אשתמש במגוון של כלים לביסוס אבחנה של כתף קפואה. כלים אלו יכללו בין היתר, מסמכים רפואיים תומכים, שאלות ובדיקות פיזיות. החשד לכתף קפואה יהיה מבוסס יותר, ככל שהמטופל מביא ומספר יותר מהדברים הבאים:
- כאבים בכתף שהופיעו בפתאומיות וללא הסבר
- כאבים חדים ובלתי נסבלים בקצה יכולת התנועה של מפרק הכתף
- משך זמן ארוך של מגבלת תנועה בכתף עם/בלי כאבים (חודשים ולעיתים גם שנים)
- אבחון תומך ומעודכן של רופא אורטופד מומחה למפרק הכתף
- צילומים וניתוח שלהם על ידי הרופא המומחה, השוללים תופעות אחרות ו/או קובעים שקיים צמצום של החלל במפרק הכתף
- אבחנה רפואית של סוכרת או הפרעה בפעילות של בלוטת התריס אצל המטופל
- היסטוריה רפואית של טראומות במפרק הכתף
- מצב רגשי-נפשי מתמשך המשפיע על התפקוד היומיומי
המטופל שלי – תסמינים ואבחון
כשהמטופל שלי הגיע בפעם הראשונה לקליניקה, הדברים שסיפר לי בטלפון (ראו בתחילת המאמר) התחדדו יותר כשהתחלנו לבצע את האבחון. הוא הגיע ללא אבחנה רפואית ברורה, וסיפר שהוא עוסק בעבודה פיזית, כשהוא סובל מזה חצי שנה ממגבלה בכתף שמאל. המגבלה מתבטאת בעיקר בקושי ללבוש חולצה ובשתי תנועות עיקריות: הבאת היד אל מאחורי הגב, וקושי בהרמת היד הצידה החל מעל קו הכתף והנעתה לכיוון הראש. שתי תנועות אלו גם גרמו לכאבים חדים בשני מוקדים בצידה ובקידמתה של הכתף כאשר הוא הגיע לגבול טווח התנועה שלו. ביתר התנועות של מפרק הכתף היו מעט מגבלות תנועה וכאבים עד לא קיימות בכלל. כמו כן, הוא סיפר שכאשר הוא נתקל במישהו או בקיר, ומקבל מכה קלה בכתף, הוא סובל שם מרגישות וכאב שעוברים לאט. לדבריו, במהלך אותה חצי שנה בה הוא סבל, לא היו שינויים במצבו (כלומר מצב סטאטי – לא הקלה ולא החרפה), וניסיונות טיפול שמרניים שונים לא צלחו כולל זריקות קורטיזון.
יש שיאמרו בוודאות שמדובר בכתף קפואה ויש כאלו שיאמרו שזו ככל הנראה דלקת באחד או יותר מהגידים של השרירים באזור מפרק הכתף, או שינויים ניווניים משמעותיים הגורמים לדלקת מפרקים, או אולי כולם ביחד. העניין הוא שיש צורך בקבלת החלטה על מנת לבחור בטיפול המתאים ועל כן קיימת חשיבות רבה לאבחון.
על כל פנים, אבחנה רפואית של כתף קפואה שהוא קיבל ממש במהלך הטיפולים הראשונים שלו אצלי, לצד התסמינים של כאב בקצה טווח התנועה, וקושי בהבאת היד אל מאחורי הגב (ממש בתחילת התנועה), חידדו וכיוונו לאופן טיפול מסויים. מן הצד השני, התסמונת לא הופיעה בפתאומיות כפי שבדרך כלל היא מופיעה. במסגרת תשאול מעמיק יותר שערכתי לו, המטופל הוסיף כי לפני כחצי שנה התחיל בתרגילי עליות מתח באופן אינטנסיבי, דבר שעשוי להצביע גם על כיוונים אחרים באבחון הבעיה. בנוסף, רצף האירועים שקרה לו במהלך חצי השנה לא כלל כאבים האופייניים לכאבים המופיעים בחודשים הראשונים של כתף קפואה. אז, כיצד בחרתי לטפל בו? מוזמנים לקרוא בפסקה הבאה.
כתף קפואה – טיפול
כתף קפואה – טיפולים נפוצים
מכיוון שרצף האירועים שמביא להתפתחות של כתף קפואה אינו ברור ולפעמים גם לא ידוע, התפתח מגוון רחב של טיפולים לפתרון הבעיה, כאשר במרבית המקרים מדובר בטיפולים שמרניים להקלה על כאבים ועל מגבלות התנועה. כיום, כמעט וכבר לא מגיעים לחדר הניתוחים בשל כתף קפואה. בין יתר הטיפולים השמרניים ניתן למצוא עיסוי רקמות עמוקות, פיזיותרפיה, זריקות סטרואידים למפרק הכתף, ניפוח הריקמה העוטפת את מפרק הכתף (קופסית),ומניפולציות במפרק הכתף. הטיפולים השמרניים השונים מותאמים לשלב בו נמצא המטופל הן ברמה הפיזית מבחינת התפתחות התסמונת והן ברמה הנפשית, והיכולת של המטופל להכיל את הטיפולים הניתנים. במרבית הטיפולים הללו ההישגים הם חלקיים ורבים נשארים בסופו של דבר עם מגבלות תנועה במפרק הכתף. לצד זאת קיימים גם מקרים לא מעטים בהם מגיעים להחלמה מלאה. על כל פנים ללא טיפול שמרני, משך ההחלמה, אם בכלל, מכתף קפואה עלול להימשך מספר שנים לא מבוטל, בעוד שטיפול שמרני עשוי לקצר זמן זה באופן משמעותי.
כתף קפואה – טיפול בשיטת עיסוי רקמות עמוקות
עיסוי רקמות עמוקות נכלל במסגרת הטיפולים השמרניים היעילים ביותר לטיפול בכתף קפואה, ומניסיוני בקליניקה, זהו טיפול משמעותי, המקצר את הימשכותה של התסמונת ומביא להפגה בכאבים ובמגבלות התנועה. העיסוי מבוסס על האנטומיה המערבית, וכולל טכניקות מדויקות הפועלות על הרקמות הרכות המעורבות בתסמונת, לצד בחינת אלמנטים לא פיזיים שעשויים לסמן נתיב של אירועים בחייו של המטופל, שהביאו להיווצרותה של התסמונת. העיסוי נעשה בנחישות וברגישות, עקב בצד אגודל, תוך תשומת לב מירבית לתגובותיו של המטופל.
במסגרת טיפול זה, קיימת חשיבות רבה לפעילות המטופל ביום יום בין הביקורים בקליניקה, ועל כן הוא מקבל הנחיות לגבי הפעלת מפרק הכתף, ותרגילי עיסוי עצמי והנעה למפרק. ההנחיות והתרגילים רותמים את המטופל פיזית ורגשית-נפשית למשימה של החלמה מלאה מהתסמונת. ככל שהמטופל נרתם יותר לתהליך הטיפולי של עיסוי רקמות עמוקות, כך הסיכויים להחלמה מהירה יותר, גדלים. היתרון של עיסוי רקמות עמוקות על שיטות הטיפול השמרניות האחרות, הוא המגע הפיזי המלא של המטפל עם המטופל בכל טיפול. המגע הזה חשוב ביותר לתחושת הביטחון והאמון של המטופל בתהליך הטיפולי, וחיוני מאד להצלחתו.
המטופל שלי – כיצד בחרתי לטפל בו
במקרה של המטופל שהגיע אליי לקליניקה, סיכום כלל הבדיקות הפיזיות, האבחון והתשאול שביצעתי, האבחנה הרפואית שהתקבלה, וסקירה של טיפולים שנעשו בעבר בקליניקה בתסמונת, הביאו אותי לבחירה של טיפול עיסוי אורתופדי, המבוסס על עיסוי רקמות עמוקות, ייחודי לטיפול בכתף קפואה. המהלך הטיפולי במקרים כאלו מותאם לשלב בו נמצא המטופל בתסמונת מבחינת רמות הכאב ומגבלות התנועה, על מנת לייצר תהליך ריפויי מוצלח.
במקרה הספציפי הזה, התסמונת לא התנהגה "לפי הספר" (לא דבר נדיר בקליניקה גם בהקשר של בעיות אורתופדיות אחרות) והשלב בו היה המטופל התאים יותר לשלב מאוחר בתסמונת, בו יש יותר מגבלות תנועה מאשר כאבים. למעשה, התסמינים שלו מבחינת הזמן שעבר מאז החל לסבול (6 חודשים), התאימו יותר לתסמונת הכתף הקפואה השניונית, אלא שמקורה של זו הוא בדרך כלל בבעיות צוואריות שלא היו אצל המטופל שלי. במאמר מוסגר, אציין כי למיטב נסיוני, כאשר מטופל מגיע אליי לקליניקה, בדרך כלל אין מדובר בבעיה אורתופדית קיימת אחת, ומאד ייתכן שנלוות אליה בעיות נוספות ואף כאלו שגרמו לאותה בעיה עליה התלונן. עובדה זאת נלקחת בחשבון בתכנון הטיפולים וניתן לה מענה בהתאם.
מהלך הטיפול וכיצד מרגיש המטופל כיום
כאמור, בחרתי במהלך טיפולי שכלל עיסוי אורטופדי ייחודי לכתף קפואה, וכמובן תיארתי אותו למטופל על מנת שיהיה מודע לתהליך, יבחר גם הוא להתחיל בו, ויירתם אליו. לאורך כל הטיפולים שעבר עד כה, התקשורת איתו היא מלאה. אני בהחלט רואה וגם מאמין שככל שהמטופל יידע יותר ויהיה שותף לתהליך, כך הסיכוי להגיע לריפוי גבוה יותר. התהליך הטיפולי בעיסוי רקמות עמוקות, שקיבל המטופל שלי, כלל בין היתר פעולות עיסוי מדויקות ואינטנסיביות לשרירים התומכים במפרק הכתף במטרה להוריד מהם עומס ולאפשר זרימת דם תקינה אליהם ולרקמות רכות אחרות המעורבות שם, פעולות של מתיחות ודחיסות מבוקרות, והנעות פאסיביות של מפרק הכתף, על מנת להגביר את יכולת התנועה של המפרק.
הטיפולים הראשונים היו מאד ממוקדים ונשאו תוצאות ראשוניות שעודדו מאד את המטופל. זה גם היה השלב בו זיהיתי שהוא מסוגל לקחת חלק בתהליך ולקבל על עצמו לבצע תרגילים בבית בימים שבין הטיפולים. הנחיתי אותו כיצד לבצע מספר תרגילים מצומצם שכללו תרגילי עיסוי ומתיחה ייחודיים, כאלו שלא יעיקו מדי על הלו"ז היומי שלו ושיתאימו לאופיו ולהרגליו. באופן כללי אומר כי התרגילים הם חלק מהתהליך הטיפולי הניתן בקליניקה, ומותאמים באופן אישי לכל מטופל על מנת שיצליח לבצע אותם. כאשר המטופל מצליח לבצע אותם, זה מחזק את האחריות והמחוייבות שלו כלפי עצמו וכלפי התהליך, מאפשר לו להרגיש שותף בתהליך, ומחזק את בטחונו בגוף וביכולת שלו להגיע לריפוי.
כיום, לאחר מספר טיפולים בודד, התוצאות משביעות רצון ומאד מעודדות לגבי ההמשך. כבר חל שיפור משמעותי בטווחי התנועה, רמות הכאב בקצה טווח התנועה במגמת ירידה, מפרק הכתף תנועתי יותר באופן משמעותי, היד כבר נשלחת אל מאחורי הגב, והכי חשוב מלאכת לבישת החולצה בבקרים הרבה יותר קלה.
מניעה
כאמור, הסיבה או הסיבות להיווצרותה של כתף קפואה אינם ברורים, ולכאורה גם לא ברור באילו צעדים ניתן לנקוט בכדי למנוע אותה. יחד עם זאת, להתמקד במספר פעולות שעשויות לצמצם את הסיכון ללקות בכתף קפואה:
תנועה
אחד מגורמי הסיכון הבולטים לכתף קפואה הוא חוסר תנועה מתמשך של מפרק הכתף. מצבים של חוסר תנועה במפרק הכתף עלולים לקרות במיוחד לאחר טראומות כגון פציעה, שבר וניתוח, אבל גם כאשר איננו פעילים ונמצאים במצב סטאטי מרבית שעות היממה, או נמצאים במצב רגשי-נפשי מסוגר ומכונס, כזה שאינו מאפשר זרימה ומייצר נוקשות בתנועת מפרק הכתף. בהקשר של גורם סיכון זה, המניעה של כתף קפואה מתחילה במודעות. נכון, השכיחות של כתף קפואה באוכלוסיה אינה גבוהה (כ- 3%), אך כשהיא מתרחשת, זהו מצב בלתי נסבל הפוגע בתפקוד בכל מישורי החיים ולמשך זמן ארוך. על כן, מודעות לתנועת הגוף כולו באופן כללי, ולמפרק הכתף בפרט חשובה ביותר.
שמירה על תפקוד מפרק הכתף במיוחד לאחר טראומה, אבל גם בזמן שגרה על ידי פעילות גופנית מתונה או אפילו בסיבובי כתפיים פשוטים, עשויים לחסוך סבל רב. אם נחבר לכך את עניין המגדר, הגיל ומחלות הורמונאליות כגון סכרת וחוסר איזון בפעילות בלוטת התריס, הרי שיצירת תנועתיות במפרק הכתף על בסיס יומי הינה חיונית ביותר.
תזונה
באשר לתזונה, הרי שזו מתחברת למרכיב ממנו עשויה קופסית מפרק הכתף – קולגן. תהליך ייצורו של חלבון זה בגוף מואט באופן משמעותי מעל גיל 30 (ויש הטוענים לגיל צעיר יותר, 25) ועל כן ניתן להעריך שהמבנה של קופסית המפרק הופך לפגיע יותר. תזונה אשר עשויה לתמוך בייצורו של הקולגן כוללת בין היתר אבוקדו, פירות הדר, ביצים ועלים ירוקים. שילובם של אלו בתזונה היומיומית תסייע לגוף בייצור הקולגן באופן כללי, ותחזק את רקמת קופסית מפרק הכתף.
עיסוי רקמות עמוקות
בין יתר יתרונותיו של העיסוי, ניתן למנות את הגברת זרימת הדם לגוף, שמביאה להזנה טובה יותר של הרקמות הרכות, דבר התורם לחיזוקן. בעיסוי הכתף, הגברת זרימת הדם אל הרקמות הרכות שסביב קופסית מפרק הכתף, תחזק את המבנה שלה ותשפר את תפקודה. קיימים סוגים רבים של עיסוי ומאד מאתגר לבחור מביניהם את סוג העיסוי שאכן יעשה את העבודה. מנסיוני, עיסוי מקצועי המבוסס על אנטומיה מערבית דוגמת עיסוי רקמות עמוקות, תורם ליצירת מפרק כתף תנועתי, משוחרר ורפוי (חשיבות עליונה אצל אנשים חולי סוכרת) ומקטין את הסיכון לפגיעות כגון כתף קפואה.
סיכום
כתף קפואה היא תסמונת המופיעה בשכיחות נמוכה יחסית באוכלוסיה הכללית. יחד עם זאת כאשר מתייחסים לאנשים שגורמי הסיכון רלוונטיים אליהם כגון נשים, מעל גיל 40 עם סכרת, אזי שיעור הלוקים בכתף קפואה עולה. לא פשוט לאבחן את התסמונת בשלביה הראשונים כשיש רק כאבים וכמעט אין מגבלת תנועה, ועוד יותר מאתגר כשהתסמונת לא עובדת "לפי הספר". יחד עם זאת, הניסיון, תשאול ואבחון מקצועיים והתבססות על אבחנות רפואיות מצמצמות את הסיכון לטעות באבחון, ומגדילים את הסיכוי לקבל טיפול מוקדם שעשוי לזרז את ההחלמה ולחסוך כאבים ותפקוד מוגבל מיותרים.
כיום, קיימת העדפה לטיפולים שמרניים בכתף קפואה כגון עיסוי רקמות עמוקות ופיזיותרפיה, וכמעט ולא מתבצעים טיפוליים ניתוחיים לתסמונת זו. תמיד מומלץ כמובן לבצע פעילות מונעת, במיוחד אצל אנשים עם גורמי סיכון אשר מועדים לפתח את התסמונת, כגון אנשים הסובלים מסוכרת (בדגש על צרכנים של אינסולין), ואנשים שעברו טראומה באזור מפרק הכתף ושנמנעו מהנעתו במשך תקופה ארוכה מדי. פעולות מניעה מצויינות, יכולות להיות הקפדה על תנועה של מפרק הכתף במסגרת פעילות גופנית, תזונה בריאה, ועיסוי מקצועי בתדירות ובאופן קבועים.
לרשותכם בכל שאלה, רונן קוממי – מומחה עיסוי רקמות עמוקות להפגת כאבים, דלקות, ופציעות ספורט, 054-5450710