ספסטיות – מה זה וכיצד עיסוי מקצועי יכול לטפל בזה?

כשפגשתי את ש' בפעם הראשונה, היא הייתה לאחר האירוע המוחי הראשון שלה. נקראתי בזמנו על ידי אימה לטפל בה בעיסוי, עוד כששכבה במחלקת השיקום של בית החולים איכילוב שבת"א. היא סבלה מבעיות מוטוריות בגפיים השמאליות ללא שיתוק ומספסטיות ברמה קלה ביד שמאל. טיפלתי בה פרק זמן קצר, ומשהתהלכה שוב ונראה כי היא מתפקדת באופן המניח את הדעת נפרדו דרכינו. למרות שנפרדנו, התעדכנתי במצבה מעת לעת.

לפני כשנתיים נקראתי שוב לטפל בה בעיסוי, לאחר שעברה אירוע מוחי שני. הפעם, האירוע היה חמור יותר. הוא שיתק את כל הצד השמאלי שלה ויצר ספסטיות קשה בזרוע, באמה ובכף יד שמאל, וכן ברגל שמאל. אין מילים לתאר את גודל הטרגדיה, ובמיוחד נוכח העובדה שמדובר באישה צעירה. עם זאת, ניגשתי לטפל בה כשהמטרה הראשונה היתה לסוך את שריריה הדואבים מהכיווצים הלא רצוניים. כך עוררתי בהם ובה חיוניות ותנועה, גם אם היא פאסיבית, שהקלה על הכאבים. במהלך מאמר זה אשזור בקצרה קטעים מתוך אותם טיפולים ב-ש' וכיצד השפיעו עליה. תחילה, נכיר מעט את המושג ספסטיות ומיהם האנשים שסובלים מספסטיות.

ספסטיות עקב אירוע מוחי – עלול לקרות בכל גיל

כללי

מהי ספסטיות

ספסטיות היא מונח מעולם הרפואה המערבית, הבא לתאר מצב רפואי שבו השרירים הופכים להיות נוקשים עם טונוס גבוה במיוחד. במרבית המקרים, הנטייה היא לספסטיות בשרירים המכופפים. בדרך כלל, הספסטיות תתגבר בתגובה לניסיון מתיחה של השריר. המצב הזה נוצר עקב שיבוש באותות החשמליים המגיעים ממערכת העצבים המרכזית, כשהשיבוש נוצר כתוצאה מנזק שנגרם למערכת הזאת. נזק למערכת העצבים המרכזית המוביל לספסטיות, הוא תולדה של מספר מחלות ואירועים רפואיים אפשריים, כמפורט להלן.

מחלות ואירועים העלולים לגרום לספסטיות

  • שיתוק מוחין. מחלה הפוגעת בתנועה עקב התפתחות לקויה של אזורים במוח המפעילים את שרירי המערכת המוטורית הרצונית בגוף. מדובר במחלה המתפתחת בלוחות זמנים של סביב ההריון, הלידה ולאחר הלידה. מרבית הלוקים בשיתוק מוחין מפתחים ספסטיות.
  • טרשת נפוצה. מחלה אוטואימיונית כרונית, שמקורה בפגיעה בשומן העוטף ומגן על רכיבי מערכת העצבים. פגיעה זו מקשה על תפקוד המוח בהולכת זרמים חשמליים במערכת העצבית. אין סטטיסטיקה ברורה, מהסיבה שקיימת שונות רבה בפגיעות שמחלה זו גורמת בין אנשים שונים. עם זאת, מכיוון שמדובר במחלה הפוגעת בכל הגוף ולא בצד מסויים, הסיכון להתפתחות של ספסטיות יכול להגיע גם ל- 80% במקרים מסויימים.
  • אירוע מוחי. כ- 15,000 מקרים של אירוע מוחי מתרחשים בארץ מדי שנה. מדובר באירוע הנסוב סביב הפרעה פתאומית באספקת הדם למוח. הפרעה זו גורמת נזק לתאים במוח, ובעקבות כך לנזק בתפקוד הספציפי עליו אחראי אותו אזור שנפגע במוח. מילת המפתח במניעת נזק רחב היקף היא – זמן. ככל שהלוקה באירוע מוחי מגיע מהר יותר לבית החולים כך קיים סיכוי גדול יותר למניעה של נזק רחב היקף. על פי הסטטיסטיקה, לא מספיק אנשים מגיעים בזמן לבית החולים וזה משפיע גם על ההתפתחות של ספסטיות אצלם. כשליש מהלוקים באירוע מוחי עלולים לפתח ספסטיות באזור גוף מסויים או במספר אזורים.
  • פגיעות ומחלות בחוט השדרה. כאן הסטטיסטיקה גבוהה יותר וכ- 40% מהנפגעים לוקים בספסטיות.
  • פגיעות ראש קשות. במקרים של פגיעות ראש כגון במקרים של תאונות דרכים או של אלימות, הסבירות להתפתחות של ספסטיות היא גבוהה (כ- 50% מהמקרים).

דרגות של ספסטיות

ישנם מחלות ואירועים רפואיים נוספים בהם הסיכון לספסטיות קיים. בין אלו, ניתן לציין מחלות מטבוליות ומחלות תורשתיות העלולות לפגוע במערכת העצבים המרכזית. גם ניתוחי מוח עלולים לייצר את המצב הזה. המכנה המשותף לכולם הוא פגיעה בתפקוד, ביכולת לנוע, נוקשות של השרירים וטונוס שריר גבוה. כמו כמעט בכל מצב רפואי, קיים מנעד בדרגת החומרה של הספסטיות. מנעד זה של ספסטיות, יוצר גם שונות ברמות הפגיעה הנוצרות כתוצאה ממנה. אצל חלק מהאנשים תיתכן ספסטיות ברמה נמוכה שמאפשרת תפקוד סביר. אצל חלק אחר מידת הספסטיות גבוהה יותר, והתפקוד נפגע אך עדיין קיים. אצל החלק שלא שפר עליו גורלו, הספסטיות מתבטאת באופן קשה ביותר והתפקוד כמעט ואינו קיים עד לא קיים בכלל.

האירוע המוחי הראשון של המטופלת שלי

המפגש בבית החולים

כשהגעתי אל ש' לאחר האירוע הראשון, זה היה ממש בתחילת הדרך שלי כמעסה מקצועי. אני זוכר שהגעתי אל מחלקת השיקום באיכילוב שנמצאת ברחוב הנרייטה סולד שבתל אביב. פגשתי שם באישה צעירה בשלהי שנות ה- 30 לחייה. טרם האירוע המוחי שפגע בה, היא עסקה במקצוע חופשי ומבוקש, כעצמאית. כעת, היא שכבה לה שם במיטה, מתקשה לדבר ולתקשר, תלויה בעולם החיצון. אמא שלה הייתה לידה, נוגעת בה, מלטפת אותה ומדברת אליה.

מראה לא פשוט ומרגש כאחד. אמא שלה, רופאה במקצועה ביקשה ממני בנוסף לעיסוי המקצועי, לתקשר איתה גם באמצעות ציור. באחת משיחות הטלפון שקיימנו, סיפרתי לה שבמשך שנים עסקתי גם בציור. היא התרשמה שזה עשוי לתרום למצבה הפיזי כמו גם הרגשי-נפשי. על כן, כשביקשה ממני זאת, בפגישתי הראשונה עם ש', עשיתי זאת ללא היסוס, ושילבתי בטיפול ציור ולאחריו עיסוי. כמובן, שאילוצי המקום והסיטואציה, היו מאתגרים ולא היו דומים בדבר לכל טיפול אחר שעשיתי עד אז. לצד זאת, הרגשתי זכות גדולה לטפל בש'. כל שחשבתי והרגשתי כשהגעתי אליה בפעם הראשונה, היה כיצד אני גורם לה להרגיש טוב יותר. אפילו רק לחייך.

הטיפולים

מצבה של ש' לאחר האירוע הראשון היה כזה בו כל הצד השמאלי נפגע מבחינה מוטורית: קושי בהליכה, וקושי בהחזקת חפצים. ספסטיות נראתה בעיקר באמה ובכף היד, והתבטאה בנוקשות של שרירי האמה ובנוקשות בתנועת האצבעות של כף היד. יחד עם זאת לא היה שיתוק של הגפיים (יד ורגל שמאל) והיא אחזה בהליכון, והתהלכה איתו יחסית בביטחה אך עם השגחה. מבחינת הפנים, הייתה עווית בצד השמאלי באזור השפתיים עם נטייה לרייר.

טיפולי העיסוי ב- ש' נמשכו כחצי שנה. הם כללו התמקדות בצד השמאלי, במטרה למנוע הידרדרות במצב מערכת השריר-שלד. מן הבחינה הטכנית היה ביכולתה של ש' לשכב על מיטת עיסוי וגם להתהפך בה למנחים שונים. דבר זה איפשר לי להעניק לה טיפולים לכל הגוף. הטיפולים התמקדו בלישה של השרירים, הזרמת דם, הנעת מפרקים והורדת הנוקשות בשרירים הרלוונטיים. במקביל, הטיפולים כללו גם דיבור ואף פיתוח שיחה עם ש' שנועדו גם לעודד את רוחה. הטיפולים שיפרו באופן ניכר את מצב רוחה והיא ממש ציפתה להם. כמו כן, הם שימרו את יכולת התנועה שלה, והפחיתו כאבים שנוצרו כתוצאה מהמצב החדש בעיקר באזור הגב התחתון.

האירוע המוחי השני התרחש כ- 6 שנים לאחר האירוע המוחי הראשון. ש' כבר הייתה בשנות ה- 40 לחייה, והפעם זה היכה חזק יותר. שיתוק מוטורי מלא של הצד השמאלי, שהביא לחוסר יכולת ללכת, ולהתניידות בכיסא גלגלים בלבד או שכיבה במיטה. בנוסף, נוצרה ספסטיות קשה בכף היד, באמה, בזרוע ובשריר הירך האחורית השמאלית. איך התנהלו הטיפולים והאם הם תרמו לשיפור מצבה של ש', אספר בהמשך.

כיצד מזהים ספסטיות

מאפיינים של ספסטיות

המאפיינים של ספסטיות הם לרוב קלים להבחנה גם בעין לא מקצועית. עם זאת, כאשר מדברים על אבחנה ועל דרך טיפול, מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע כגון מטפלים ורופאים. כאשר מדובר באדם הקרוב לכם, ואתם בסביבתו הקרובה, כדאי לשים לב למספר דברים אשר עלולים להצביע על קיומה של ספסטיות. בנוסף, יש להפנות את תשומת ליבו של הצוות המקצועי המטפל על מנת שיאבחן במה מדובר בדיוק. אלו הם הסימנים שמומלץ לשים לב אליהם:

  • קושי בפשיטת מפרקים – לדוגמה, קושי בפשיטת המרפק כאשר רוצים להושיט יד לקחת דבר מה, ככל שהחולה מסוגל לפשוט את המרפק. קושי זה, עלול להצביע על פגיעה בתנועתיות ועל נוקשות של השרירים בזמן התנועה
  • סגירה הדוקה של אצבעות הידיים – הכוונה היא ממש לקפיצת אגרוף קבועה, כאשר החולה לא יכול לפתוח את כף היד באופן רצוני
  • נוקשות של שרירים – העברת מגע על שרירי הידיים והרגליים והשוואת התחושה לאלו שלכם עשויה לתרום להבנה שמדובר בהתפתחות של נוקשות בשרירים
  • רפלקס של כפיפת המפרק בתגובה לפשיטתו – לדוגמה, כאשר החולה שוכב והברך שלו מכופפת, נסו ליישר (לפשוט את הברך) אותה. אם התגובה של החולה היא לכופף את הברך בחזרה כרפלקס (התכווצות של השרירים), זה עלול להצביע על ספסטיות
  • התכווצויות שרירים תכופות – ייתכן שהחולה יסבול מהתכווצויות כאלו מפעם לפעם. יש לשים לב להתגברות של תדירות התופעה ושלא מדובר במשהו נקודתי

זיהוי ואבחון מוקדם של ספסטיות

לא תמיד המטופל מצליח לתקשר ולבטא את תחושותיו ואת כאביו, בעיקר במקרים של אירוע מוחי. בנוסף, רצף האירועים עלול להשפיע עליכם בני ובנות המשפחה הן רגשית והן פיזית. ככל הנראה תהיו מרוכזים במשימה של תפעול המצב החדש (ובצדק), הכרוכה בהרבה מטלות הממלאות את היומן. על כן, חשוב לשים לב, להיות בקשר עין בתדירות גבוהה יותר עם החולה. כך, תוכלו לזהות אצלו כאבים או עייפות חריגה (תשישות). בנוסף, מומלץ לבדוק במגע מפעם לפעם נוקשות של שרירים, תגובות למתיחתם, אצבעות כף יד מכווצות, והתכווצויות של שרירים באופן תדיר. כמו כן, במקרה שזיהיתם את הדברים הללו, יש לערב בהקדם את הצוות המטפל על מנת שיעניק לו טיפול מקצועי ומתאים. ככל שמקדימים לזהות ולערב את הצוות המטפל, כך נוכל להקל יותר על החולה וגם נהיה עשויים למנוע החמרה של הספסטיות.

כמה מילים על אבחון והערכת רמת הספסטיות. הצוות המטפל מבצע את האבחון וההערכה בדרך כלל תוך כדי צפייה בתנועות היומיומיות של המטופל. המטרה היא לזהות נוקשות בתנועת הליכה למשל, או קושי בהחזקת חפץ. כמו כן, מתבצעים מספר מבדקים הנוגעים לרפלקסים של השרירים אצל החולה. בסופם של האבחון וההערכה מנטרלים גורמים אפשריים אחרים שעלולים היו לייצר את אותם תסמינים. כדי להגיע לאבחון מדוייק יותר יש המבצעים גם בדיקות EMG.

כיצד מטפלים בספסטיות

ראשית אומר שכל דרכי הטיפול כיום בספסטיות הינן כאלו המטפלות במטרה לשפר את איכות חייו של החולה. דהיינו, להקל על הכאבים, לרכך, להגמיש ולהאריך את הרקמות הרכות (שרירים), להניע איברים, ולהזרים דם באזורים הפגועים. הפגת הספסטיות לגמרי תלויה בהפסקת שיבוש האותות החשמליים המגיעים ממערכת העצבים המרכזית. על כן, המשימה העיקרית של הצוות המטפל הינה לשפר את מצבו של החולה נוכח שיבושים אלו ככל הניתן, וזוהי משימה מורכבת וממושכת. יחד עם זאת טיפול מקצועי בספסטיות יכול להביא להישגים משמעותיים בתפקוד החולה ובאיכות החיים שלו.

הטיפולים בספסטיות הינם טיפולים שמרניים ברובם. בין יתר הטיפולים ניתן למצוא עיסוי רקמות עמוקות, טיפולים תרופתיים, וזריקות מקומיות להרפיית השרירים. ניתוחים נעשים במקרים בהם נדרש תיקון של נזקים עקב הספסטיות כגון עיוותים בגפיים. לעיתים מתקיימים גם שילובים בדרכי הטיפול. כאשר הגעתי אל ש' לאחר האירוע המוחי השני, הרגשתי שניצבת מולי אישה שלמרות הפגיעה, היא רואה, שומעת, מבינה ומרגישה הכל. הרגשתי שאני יכול לתקשר איתה במהלך הטיפולים. לתקשר בדיוק כפי שאני מתקשר עם כל מטופל ומטופלת שלי, לעודד אותה, לחזק את רוחה ולרתום אותה להצלחת הטיפולים בה.

הטיפולים שקיבלה המטופלת שלי

סוג הטיפול ומה הוא כולל

הטיפולים שמקבלת ממני ש' בשנתיים האחרונות מאז האירוע המוחי השני, הם טיפולי עיסוי רקמות עמוקות. אלו הם טיפולים מנואליים מדוייקים, המבוססים על האנטומיה המערבית. בתחילה ש' עוד יכלה להתהפך על הבטן בכדי לקבל בין היתר גם טיפולי גב. בשלב מסויים היא כבר לא יכלה לעשות זאת (הותקן לה "פג" – "PEG", ישירות לקיבה להזנה). דבר זה הוביל לעיתים לטיפולים, כשהיא ישובה בכיסא גלגלים על מנת לקבל את טיפולי הגב. לאורך הזמן הטיפולים התחדדו והתמקדו ב- 4 נושאים עיקריים:

  • טיפול גוף-נפש כללי
  • טיפול ביכולת הדיבור (עבודה ממוקדת על שרירי הלסת, עבודה בתוך חלל הפה, ועבודה על שרירי הצוואר)
  • טיפול בספסטיות
  • טיפול שמטרתו יצירת קשר של ש' עם הגפיים השמאליות שלה (זרוע ורגל) בדיבור, בראיה ובתנועה.

ישנם טיפולים שלמים המתמקדים באזור גוף אחד ואף בחלק קטן מאותו אזור, וישנם טיפולים המשתרעים על אזורים רחבים יותר, והכל בהתאם לתוכנית, ולמצבה הפיזי-רגשי של ש'.

הטיפול בספסטיות

הטיפול בספסטיות של ש' מתמקד במיוחד באזור האמה וכף היד. בנוסף, מתקיים גם טיפול בספסטיות פחות קשה של שרירי הירך האחורית המקשה על פשיטת הברך. הטיפול כולל עיסויים ממוקדים לשרירים הרלוונטיים, על בסיס עיסוי רקמות עמוקות, וכן מתיחות והנעות מפרקים. מטרת העל היא לפרק את הנוקשות בשרירים, להפיח בהם תנועה גם אם היא פאסיבית, ולהפחית את טונוס השרירים. בטיפול הראשון שהיה לפני כשנתיים, כף ידה השמאלית של ש' הייתה קפוצה לאגרוף. לא ניתן היה להפריד בין האצבעות כלל. כמו כן, מרפק שמאל היה מכופף באופן קבוע וביחד עם כף היד הם היו מונחים תמיד על בטנה של ש'.

כיום המרפק, האמה וכף היד רפויים יותר באופן משמעותי, ואצבעות כף היד כבר אינן מאוגרפות. גם טווחי התנועה הפאסיביים שלהם גדלו. שיפורים משמעותיים הושגו גם בטווח התנועה של ברך שמאל. אחד הדברים החשובים לטעמי בשיפורים שהושגו היה רתימת רוחה של ש' לטיפולים. השיחות בינינו (גם אם נעשו בסימנים בהתחלה, ובהמשך גם בדיבור שהשתפר גם הוא) לגבי היכולות והאפשרויות שלה, מעלות בה לא מעט חיוכים. כל טיפול מסתיים בתנועת עידוד של מפגש אגרופים לקול תרועה "girl power" ומכניס בה התלהבות לקראת הטיפול הבא. החיוכים האלו וההתלהבות, סימנו לי שהכל אפשרי עם ש'. כיום אני ממשיך לטפל בה במסירות ועם אופטימיות רבה.

סיכום

האנשים הלוקים בספסטיות סובלים מאד מכאבי שרירים, מעיוותים במפרקים, מתשישות ומאיכות חיים ירודה. מצטרפת לכך כמובן גם הבעיה הרפואית ממנה הם סובלים שהובילה למצב הזה. בהיעדר טיפול שמרני כגון עיסוי רקמות עמוקות, הספסטיות עלולה להחמיר ולהעמיק. כך יכול להיווצר מצב קבוע של נוקשות שרירים, והתכווצויות שרירים קשות בתדירות גבוהה יותר. בל נשכח שאיכות חייהם משפיעה גם על איכות החיים של המשפחה התומכת ויוצרת מעגל כאב בלתי נגמר.

הנוטים לפתח ספסטיות בסבירות גבוהה הם אנשים שלקו באירוע מוחי או בטרשת נפוצה. שכיחות התופעה בנפגעי שיתוק המוחין מגיעה אף ל-90%. החדשות הטובות הן שאפשר לטפל בספסטיות ולשפר באופן משמעותי את איכות חייו של הסובלים ממנה. בין יתר הטיפולים ניתן למנות טיפולים תרופתיים, זריקות, עיסוי מקצועי (עיסוי רקמות עמוקות) וגם ניתוחים במקרים של עיוותי גפיים קשים.

מדי שנה, מצטרפים אל מעגל הכאב הזה של ספסטיות ואיכות חיים ירודה, אלפי אנשים. אפשר אחרת. עיסוי רקמות עמוקות הוא פתרון טבעי, הכולל טכניקות מגע מתקדמות ומדוייקות אשר עשויות לשפר באופן ניכר את מצב החולה. השיפור בא לידי ביטוי הן מן הבחינה הפיזית והן מן הבחינה המנטאלית, ומעבר לכך להשפיע על איכות חייה של המשפחה התומכת.

לרשותכם בכל שאלה, רונן קוממי, מומחה עיסוי רקמות עמוקות, 054-5450710

דילוג לתוכן