מספר האנשים הסוכרתיים בישראל עולה משנה לשנה בקצב מדאיג, כאשר כיום חיים בישראל כ- 600,000 חולי סוכרת (בשלבים שונים של המחלה) ומאות אלפים נוספים נמצאים בסיכון גבוה לחלות בה גם כן. מעבר לכך, מחקרים יודעים לספר ש- 30% מהילדים בישראל יחלו בסוכרת עד גיל 50. בהחלט נתונים מבהילים אשר דורשים תשומת לב מירבית למניעה של התפשטות המחלה וטיפול טוב יותר באלו שכבר חלו בה.
בכדי למנוע את התפשטות המחלה וכן על מנת לטפל באלה שכבר חולים בה, ארגוני הבריאות ממליצים בין היתר, על אימוץ הרגלי חיים בריאים כגון תזונה מתאימה ופעילות גופנית. אכן אלו חשובים ומהווים עוגן להשגת בריאות ואיכות חיים טובים יותר. יחד עם זאת מומלץ לשים לב למה שיש לרפואה המשלימה להציע ובפרט לעיסוי רקמות עמוקות ככלי המסייע לאדם לחזק את הקשר שלו לגוף שלו, לשפר את מצבו הבריאותי ולעודד אותו באימוץ הרגלי תזונה ופעילות גופנית בריאים ומתאימים.
סוכרת – טיפול ומניעה באמצעות טיפול במגע
כיצד עיסוי רקמות עמוקות (להלן – מגע) משפר את מצבו של חולה הסוכרת ומונע מאנשים בריאים לחלות בסוכרת?
1. מגע מייצר חיבור של מודעות האדם לגוף, ליכולות שלו ולהתנהלות שלו, ולהתאמתם למציאות. למשל, טיפול בכאבי גב תחתון עשוי להוביל לעיסוי הבטן של המטופל, דבר המייצר חיבור פיזי-מנטאלי אצלו, לא רק בהקשר של כאבי גב אלא גם בהקשר של סוכרת. החיבור הזה מחזק את המטופל בבואו לנקוט בפעולות להורדת השומן הבטני ולצמצום החשיפה לסוכרת.
2. מגע מרגיע ומוריד לחצים ומתחים. מחקרים הראו שיש קשר בין לחץ ומתח לעלייה ברמת השומן הבטני כחלק ממנגנון ההגנה של הגוף. כמו כן, שומן בטני מהווה גורם סיכון להתפתחותה של מחלת הסוכרת. מגע על בסיס קבוע ולאורך זמן, מוריד את רמות הלחץ והמתח בתפקוד היומיומי, את הסיכון לסוכרת ואת רמות הסוכרת אצל החולים.
3. מגע מגמיש את הרקמות הרכות (שרירים, רקמות חיבור, כלי דם ועצבים) ובפרט את כלי הדם. נתון זה חשוב בעיקר אצל אלו החולים כבר בסוכרת, שכן, עקב רמות גבוהות של סוכר בדם, כלי הדם נעשים קשיחים, שבירים ולא מתפקדים. הגמשת כלי הדם מאפשרת זרימת דם טובה יותר והובלת הסוכר באופן יעיל אל התאים, והורדת רמתו בדם עקב כך.
4. חולי סוכרת מגיעים לעיתים למצבים של סיבוכים הגוררים, כאבים, תנועה מוגבלת, בעיות ראייה, ובמקרה הגרוע גם קטיעה של גפיים תחתונות ואף עיוורון. מגע עשוי להקל ואף להפיג את הכאבים, לשפר את התנועתיות, לחזק את המצב הנפשי, ואת איכות חייו של החולה.
5. אולי הדבר הכי חשוב – מגע מייצר אמפתיה למצבו של חולה הסוכרת, להרגשה שהוא לא לבד ולעידודו לא להיות תלוי בסביבה, אלא להמשיך לתפקד בבית ובעבודה למרות הסוכרת.
לסיכום, המגע הוא חוליה חשובה לבריאות האדם ולאיכות חייו לצד חוליות חשובות אחרות כגון תזונה ופעילות גופנית. אצל חולי הסוכרת ואצל אלו הנמצאים בסיכון לפתח את מחלת הסוכרת, המגע חיוני עוד יותר.
לרשותכם בכל שאלה,
רונן קוממי – מומחה עיסוי רקמות עמוקות
054-5450710