ב- 9/12/16 פורסם מחקר בנושא השפעות עיסוי על עייפות, כאבים וספאסטיות בחולי טרשת נפוצה (MS-multy sclerosis). המחקר בוצע בבית החולים הפרטי שפרד סנטר, אטלנטה ג'ורג'יה, ארה"ב. זהו בית חולים שיקומי לחולים נפגעי עמוד שדרה, נפגעי מח, שבץ מוחי, טרשת נפוצה ובעיות שריר שלד. הוא נחשב לאחד מבתי החולים השיקומיים המובילים בארה"ב, וכן מוביל מחקרים בתחומים אלו בשיתוף פעולה עם בתי חולים ואוניברסיטאות בארה"ב ובעולם.
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימיונית, הפוגעת בתפקוד התקין של תאי עצב במערכת העצבים המרכזית, ובעקבות כך בתפקוד הגוף כולו. המחלה מלווה, בין היתר, בתסמינים של עייפות, כאבים וספסטיות (תופעה של טונוס שריר גבוה, שעלול לפגוע ביכולת התנועה ו/או השפה ו/או עשוי להיות מלווה בכאב).
בסקר שנערך בין חולי טרשת נפוצה נמצא כי הם נוהגים לשלב בטיפולים הרפואיים שלהם גם טיפולי עיסוי לצורך הקלה על הסימפטומים של המחלה, עקב יעילותן המוגבלת של גישות רפואיות קונבנציונאליות בנושא. נוכח זאת וגם נוכח קיומם של מספר מחקרים התומכים בהשפעות החיוביות של עיסוי, נולד הצורך למדוד אמפירית את השפעות העיסוי על הקלה בתסמינים של עייפות, כאבים וספסטיות אצל חולי טרשת נפוצה.
המשתתפים במחקר:
28 משתתפים (22 נשים). 24 משתתפים מתוכם סיימו את כל סדרת העיסויים. גיל ממוצע 47.
המשתתפים אותרו לצרכי המחקר במספר דרכים: פה לאוזן, פרסום, מסד הנתונים של המרכז הרפואי והמחקרי של שפרד סנטר, אטלנטה, ג'ורג'יה.
כל המשתתפים הם חולי טרשת נפוצה והזמן הממוצע שחלף מרגע אבחנתם כחולים במחלה הוא 12 שנה. כל החולים נבדקו ונמצאו כשירים לקבל עיסוי.
תדירות העיסוי שקיבלו המשתתפים במחקר:
אחת לשבוע במשך 6 שבועות. כל עיסוי נמשך עד שעה (מינימום 30 דקות) והתבצע בחדר שקט על ידי מעסה מורשה (LMT).
המדידות של השפעות העיסוי נלקחו בתום סדרת העיסויים כולה (דהיינו, לאחר 6 שבועות), ולא מייד בתום כל עיסוי.
סוג העיסוי:
טכניקות העיסוי בהן השתמשו לקוחות ברובן מעולם העיסוי השוודי: אפלוראז', פטריסאז', חיכוך (פריקשן), לחיצות סטאטיות (קומפרשן).
תוצאות:
עייפות וכאבים – ירידה משמעותית של התסמינים בקרב מרבית הנבדקים ובעקבות כך הטבה במצב המנטאלי-רגשי-נפשי שלהם
ספסטיות – בהתבסס על מחקרים אחרים הייתה ציפיה במחקר זה שגם כאן תחול הטבה משמעותית ברמת הספסטיות. למרות הציפיות לא נמצאה באופן מובהק במחקר הנוכחי, הטבה כפי שצפו.
בגוף המחקר ניתנו לכך מספר הסברים אפשריים:
- בדיקת רמת הספסטיות במחקרים אחרים נעשתה מייד לאחר כל עיסוי בעוד שבמחקר זה נעשתה בדיקה אחת בתום סדרת העיסויים (לאחר 6 שבועות)
- טכניקות העיסוי במחקרים אחרים כללו טכניקות שונות מהטכניקות שננקטו במחקר זה. טכניקות העיסוי במחקרים האחרים שהשיגו הטבה משמעותית ברמת הספסטיות כללו טכניקות של עיסוי רקמות עמוקות
- במחקר נעשתה בדיקה האם קיימת ספסטיות בשרירים. לא נעשו בדיקות של טווחי תנועה של המפרקים וגם לא נעשו בדיקות של הולכה עצבית לצורך ניתוח רגישות פעולת השריר
- במחקר לא בוצעו טכניקות ייעודיות לשרירים הספסטיים בגוף
מסקנת המחקר בנוגע לבחינת הספסטיות אצל חולי טרשת נפוצה היא כי נדרש להרחיב את המחקר לעניין זה בשני מישורים:
- בחינת יישום טכניקות עיסוי מתקדמות אחרות, דוגמת עיסוי רקמות עמוקות
- בחינת השפעות העיסוי לטווח הארוך
לסיכום, המחקר שופך אור על תועלת העיסוי עבור חולי טרשת נפוצה לא רק באופן כללי אלא גם באופן מדיד. הוא קובע באופן חד משמעי, כי העיסוי מקל על תסמיני עייפות וכאבים ומשפר את איכות חייהם של החולים. נמצאה גם עדות מדידה לכך שהעיסוי מחזק את מצבם המנטאלי-רגשי-נפשי ומקל על תופעות כגון דכדוך ודיכאון. כמו כן נקבע במחקר כי לא נמצאה עדות משמעותית לשיפור בכל הנוגע לספסטיות. המחקר משייך תוצאות אלו למגבלות באופן ביצועו, וממליץ להרחיב במחקרים עתידיים בנושא זה, עקב תמיכה של מחקרים אחרים בהשפעותיו החיוביות של העיסוי על ספסטיות.
לרשותכם בכל שאלה,
רונן קוממי
מומחה עיסוי רקמות עמוקות
054-5450710
מאמרים: המחקר